22/11/2023 av Langhus Fysioterapi AS
Bekkenløsning, et litt misforstått begrep?
Mange gravide er redd for å få bekkenløsning, man har jo hørt skrekkhistoriene om gravide som ikke klarer å gå, og må ligge frem til fødsel, med sterke smerter.
Nei bekkenløsning er ikke farlig. Bekkenløsning er noe alle gravide på et tidspunkt i graviditeten skal få. La meg forklare nærmere..
Husk: graviditet går over!
Hva er bekkenløsning?
Bekkenløsning er ett litt misvisende ord, for bekkenløsning er en normal fysiologisk tilstand hos alle gravide. Under en graviditet vil det mot slutten av svangerskapet skilles ut hormoner som gjør at leddbåndene i bekkenet blir løsere. Dette er en viktig og hensiktsmessig prosess for at bekkenet skal kunne utvide seg, og man får presset ut barnet. Det er derfor ingenting som løsner i bekkenet og faller fra hverandre. Bekkenet er et stabilt ledd. Men hos noen kan denne prosessen komme tidligere enn hos andre, og noen beskriver denne fornemmelsen om at de ikke har kontroll på bekken muskulaturen, og at det føles som at bekkenet ikke henger sammen mer.
Bekkenløsning vs bekkenplager
Det er noen som er mer plager enn andre under et svangerskap. Og på fagspråket kaller vi det ofte bekkenplager, altså smerter fra bekkenområdet, og ikke bekkenløsning. Dette kan være smerter som sitter på baksiden, over hele bekkenområdet, kun på en side eller foran hvor symfysen sitter. Det er forskjellige årsaker til disse plagene, og selv om noen har tilsynelatende like symptomer, betyr ikke det at man har lik årsaker til at smertene har oppstått. Det kan derfor vært lurt å få noen til å undersøke deg og dine plager, slik at behandlingen kan tilpasset ditt behov. Ta kontakt om du ønsker undersøkelse.
Man skiller derfor på smerter som kommer fra muskler, sener og ledd og smerter som kan komme fra hormonelle forandringer.
- Bekkenplager som er relatert til hvor sterk, eller svak man er i musklene rundt bekkenet, eller hvor godt leddene i området beveger seg.
- Bekkenløsning – hormonelle forandringer som gjør at leddbåndene rundt bekkenet blir mer elastiske.
NB: Det er viktig å vite at det er noen som får bekkenløsning tidligere enn forventet i et svangerskap, og som vil ha mange av de samme smertesymptomene som en med bekkenplager. Det kan være vanskelig å skille disse.
Hva kan man gjøre om man får bekkenplager/bekkenløsning?
Trening vil være en viktig faktor under en graviditet. På grunn av vektforskyvelsen bruker man gradvis over tid mer av noen muskler enn av andre, som gjør at noen muskler kan blir forkortet, stramme og anspenthet, mens andre kan bli forlenget og svake. Å være generell aktiv om man klarer det, er derfor viktig. For gravide uten smerter, er vanlig trening helt fint å gjennomføre. For en med smerter, kan det være lurt å få et tilrettelagt program som er tilpasset personens behov og yteevne. Ta kontakt om du trenger hjelp til dette!
For en med bekkenløsning tidlige i svangerskapet kan et bekkenbelte kanskje hjelpe. Om det i tillegg er en ubalanse i muskelstyrken kan man prøve å få opp styrken i tillegg. Dog er det ikke alle som blir kvitt smertene før graviditeten er over.